Iedereen heeft er inmiddels al één of meerdere keren van gehoord. Legionella! Voorbeelden als de Westfriese flora in Bovenkarspel zijn er inmiddels te over. Gelukkig was de afloop van deze gevallen minder dramatisch dan in Bovenkarspel.
De angst die legionella bij veel mensen inboezemt is wellicht niet onterecht, zeker gezien het feit dat je de gevreesde veteranenziekte makkelijk buitenshuis kan oplopen. Bij bezoeken aan tuincentra, beurzen, op sportcomplexen, in elk ander willekeurig gebouw en zelfs op uw werk!
De overheid heeft inmiddels richtlijnen opgesteld om de risico’s van besmetting tot een absoluut minimum te beperken. Zo is een ieder die verantwoordelijk is voor de waterhuishouding in een gebouw waar meerdere personen regelmatig verblijven, verplicht een risico inventarisatie uit te voeren en een beheersplan op te stellen. Hierin wordt de installatie in kaart gebracht en bezien of er aanpassingen in de constructie en/of preventieve maatregelen, zoals het periodiek doorspoelen of desinfecteren van leidingwerk, genomen dienen te worden. Tevens is het verstandig om periodiek het water op verschillende punten te analyseren op bacteriologische vervuiling zoals b.v. legionella. Herecon is in deze een prima partner voor installateurs en gemeentelijke instellingen.
Wat te doen als er legionella geconstateerd wordt? Op dit moment worden diverse methoden gebruikt om legionella te bestrijden, wanneer deze geconstateerd is. Hieronder een klein overzicht.
- thermisch desinfectie het leidingsysteem wordt d.m.v. hoge temperatuur gedesinfecteerd.
- desinfectie met behulp van UV apparatuur het leidingsysteem wordt doorgespoeld, of gevuld met water welke behandeld is met UV stralen waarin o.a. legionella geen overlevingskans heeft.
Beide systemen hebben echter één groot nadeel. In leidingsystemen kan zich namelijk een bio-film gaan afzetten, waarin de kiem van legionella prima kan overleven, zelfs na thermische- of UV desinfectie. Een bio-film is een uitstekende voedingsbodem voor alle organismen zoals legionella.
Ook een calciumlaag (kalkafzetting) en ander sediment in een boiler of leidingsysteem verminderen de kans op slagen bij bovengenoemde desinfecties.
Herecon heeft een methode ontwikkeld waarbij zowel de bio-film als de calciumafzetting en overig sediment verwijderd worden, de chemische reiniging.
Tevens kunnen wij in samenwerking met onze partners de wettelijk verplichte risico-inventarisatie met beheersplan voor u opstellen eventueel aangevuld met monsternames en analyse van de watersystemen.
Door samenwerking met een onafhankelijk laboratorium kan Herecon snel en doeltreffend ingrijpen met voor u slechts één aanspreekpunt. Vraag geheel vrijblijvend een offerte voor een chemische reiniging van uw waterleidingsysteem aan.